Vad är dual sim?

Dual sim innebär att du kan ha två simkort, det vill säga två abonnemang, om din mobiltelefon har stöd för det. Det gäller inte bara för telefoner med stöd för simkort + e-sim, utan även om din telefon har dubbla simkortsplatser.

Den vanligaste lösningen, i alla fall på den svenska marknaden, för dubbla simkort är Dual Sim Dual Standby, vilket innebär att du har ett primärt och ett sekundärt simkort. Det primära simkortet kan ansluta till alla de nätverk som telefonen har stöd för, 2G, 3G och 4G, medan det sekundära bara har tillgång till 2G och på sin höjd 3G.

Så ringer du med Dual Standby

Med Dual Standby kan båda dina abonnemang vara tillgängliga för samtal samtidigt. Du kan ringa och besvara samtal från båda numren och väljer själv när dina olika telefonnummer ska användas.

Men däremot kan du inte ta emot samtal till det andra numret medan du aktivt använder det första. Då försätts sim nummer 2 i standby-läge. Samtal till det andra numret kommer fram först när du lägger på.

Hur fungerar mobildata med Dual Standby?

Det är bara ett sim som kan ha tillgång till mobildata åt gången. I de allra flesta fall kan du välja om ditt e-sim eller det ”vanliga” simkortet ska ha tillgång till mobildatan, och du kan även ändra detta när du vill i mobiltelefonens inställningar. Det ska även vara möjligt att låta mobilen själv växla mobildata mellan sim 1 och sim 2, vilket innebär att datan då kan anpassas efter täckningen.

Tänk på att du inte kan använda 5G när båda abonnemangen är aktiva. För att kunna koppla upp dig på 5G-nätet måste du tillfälligt inaktivera antingen ditt e-sim eller det fysiska simkortet.

Vad innebär Dual Sim Dual Active?

En mobiltelefon med stöd för Dual Sim Dual Active gör det möjligt att ta emot samtal till sim 1 och sim 2 samtidigt. Sitter du till exempel i ett samtal på sim 1 och får ett samtal till sim 2 får du meddelande om det, vilket alltså inte är fallet med Dual Standby.

Tyvärr är mobiltelefoner med stöd för Dual Active fortfarande väldigt sällsynta, i alla fall i Sverige. Men i takt med att e-sim blir allt vanligare får vi förhoppningsvis se fler enheter med den här lösningen för Dual Sim framöver.