Mer om e-sim
Hitta enheter med stöd för e-sim
Enheter som har stöd för e-sim har en inbyggd krets som fungerar som ett fysiskt simkort men kallas för e-sim. E-sim är en förkortning för Embedded Sim och betyder inbyggt simkort.
I enheter som har stöd för e-sim lagras informationen som förut sparades på ett fysiskt simkort direkt på e-simmet i enheten. Det kan vara information om bland annat abonnemanget och inställningar, som behövs för att du ska kunna ringa, surfa eller skicka meddelande. De enheter som har stöd för e-sim i Sverige är mobiltelefoner, surfplattor och smartwatches.
Vilka tillverkare har enheter med stöd för e-sim?
Allt fler tillverkare tar fram enheter som har stöd för e-sim. Men det är långt ifrån alla tillverkare som har enheter med e-sim. De tillverkare vi listar är de som har produkter med stöd för e-sim i Sverige.
Tillverkare som har enheter med stöd för e-sim
Vilka enheter har stöd för e-sim?
E-sim finns i både Apple och Android-enheter. E-sim skulle egentligen kunna finnas i alla enheter som har ett fysiskt simkort, till exempel routrar, larm, robotgräsklippare och mycket annat. Men riktigt så långt i utvecklingen har vi inte kommit än. De enheter som har stöd för e-sim i dag är mobiltelefoner, smartklockor, surfplattor och bilar.
Till mobiltelefoner, smartklockor och surfplattor kan du välja e-sim från den operatören som passar dig bäst. Men det gäller inte e-sim till bilen.
Hur fungerar e-sim till bilen?
Även om e-sim i bilen har funnits sedan 2016 hos vissa bilmodeller är det fortfarande en väldigt omogen marknad. Vanligtvis är det biltillverkaren som levererar tjänsten e-sim i samarbete med utvalda operatörer. Det innebär att du inte kan välja e-sim från vilken operatör du vill.
Eftersom det pågår diskussioner mellan en del svenska operatörer, tillverkare och andra utländska operatörer är det inte helt omöjligt att e-sim till bilen kommer att fungera på samma sätt som e-sim till mobilen inom en hyfsat snar framtid.
Hur fungerar e-sim i mobiltelefonen?
Ett e-sim i mobilen fungerar i princip som ett vanligt simkort. Skillnaden mellan ett vanligt simkort och e-sim i mobilen är att e-simmet inte är något fysiskt simkort. Det är en krets som sitter i mobilen som kan programmeras och omprogrammeras flera gånger för att du ska kunna installera eller byta abonnemang eller operatör.
Hur fungerar e-sim till smartwatch?
En smartwatch som har ett e-sim kan ta emot samtal och meddelanden i direkt i klockan. Med e-sim i smartwatch kan du surfa, streama musik och göra i princip allt du gör med din mobiltelefon. E-sim som sitter i klockan kan programmeras och omprogrammeras precis som e-sim till mobilen.
Hur fungerar e-sim till surfplatta?
Med e-sim till surfplattan kan du koppla upp dig även när du inte har tillgång till wifi. E-sim i surfplattor fungerar precis på samma sätt som ett vanligt fysiskt simkort. Precis som i mobiltelefoner och smartwatches kan e-sim programmeras och omprogrammeras flera gånger.
Vad krävs för att e-sim ska fungera i enheter som har stöd för e-sim?
För att e-sim ska fungera i enheten krävs det att enheten har stöd för e-sim. En del enheter kräver även rätt programuppdatering för att e-simmet ska fungera. Dessutom måste din operatör ha stöd för e-sim. Men eftersom e-sim är relativt nytt är det inte alla operatörer eller tillverkare som har stöd för e-sim i sina produkter.
Vilka är fördelarna med enheter som har stöd för e-sim?
Fördelarna med e-sim är flera. Bland annat tar det inte upp lika stor plats som ett fysiskt simkort. Det gör att tillverkarna kan använda utrymmet till annat som kan göra att enheten blir snabbare, får större lagringsutrymme eller längre batteritid.
Det är inte helt ovanligt med enheter som både har stöd för e-sim och plats för ett fysiskt simkort. De enheterna kallas för hybrider och utgörs till största del av mobiltelefoner. De enheterna har till exempel möjlighet att ha två abonnemang i en och samma enhet. Då kan du till exempel ha ett privat abonnemang på ditt e-sim och ett abonnemang till ditt arbete på ett fysiskt simkort.
Fördelar med enheter som har stöd för e-sim
- Miljövänligt. E-sim har inget fysiskt simkort som sitter i en miljöfarlig plastbricka.
- Säkrare. Det är omöjligt att stjäla ett e-sim eftersom det sitter inbyggt i produkten. Dessutom kan du programmera om ditt e-sim om någon stjäl din enhet.
- Lätt att omprogrammera. E-sim är lätta att omprogrammera om du skulle vilja byta abonnemang eller operatör. Du behöver alltså inte vänta på att få ett fysiskt simkort hemskickat i brevlådan.
- Tåligare. Enheter som har e-sim blir även mer tåliga för fukt och vatten eftersom du inte behöver ha någon öppning till simkortet.
E-sim sätter ny standard i framtidens enheter
Med e-sim blir det lättare att koppla upp mindre enheter som inte har plats för ett fysiskt simkort. Längre fram kommer många olika enheter som i dag har ett vanligt simkort kunna ha e-sim. Det kan vara till exempel larmenheter, routrar, termostater och mycket annat som du vill kunna koppla upp till internet och fjärrstyra.
Vanliga frågor om enheter
De enheter som har stöd för e-sim är mobiltelefoner, smartwatches och surfplattor.
Nej, e-sim kommer inte att ersätta de fysiska simkorten helt inom de närmaste åren, enligt den informationen vi har nu. Det mest troliga är att e-sim och fysiska simkort kommer att användas parallellt under en tid framöver.
Enheter som har stöd för e-sim fungerar bra i Europa och Asien. Om du har ditt abonnemang på ditt e-sim kan du lägga till ett lokalt abonnemang med ett vanligt fysiskt simkort när du besöker ett annat land och på så vis kan du ta del av den lokala taxan.
Ja, flera av Apples enheter har stöd för e-sim. Under e-sim till mobiltelefon, e-sim till smartwatch och e-sim till surfplatta kan du se vilka enheter från Apple som har stöd för e-sim. Du kan också besöka Apples hemsida.
Ja, det finns flera Android-enheter som har stöd för e-sim. Du kan se vilka Android-enheter som har stöd för e-sim under e-sim till smartwatch, e-sim till mobiltelefon och e-sim till surfplatta.
Ja, vissa enheter som har stöd för e-sim kan även ha plats för ett fysiskt simkort. Om enheten har stöd för Dual Standby kan du även ha två aktiva nummer samtidigt. Enheter som har stöd för dual sim är vanligtvis mobiltelefoner som kan ha stöd för både e-sim och ett fysiskt simkort.