Hur fungerar e-sim i en mobiltelefon?

E-sim fungerar precis som ett vanligt simkort i din mobiltelefon, men lagrar all information om dig och ditt abonnemang eller kontantkort helt digitalt. Du beställer e-sim hos din operatör, men i stället för att behöva vänta på att simkortet ska packas, skickas och sedan installeras i din mobiltelefon får du en QR-kod som du snabbt och lätt kan scanna av på en gång.

Det kan skilja sig något mellan olika mobiltelefoner hur du går till väga för att aktivera ditt e-sim i mobilen, men du får alltid information om de olika stegen direkt på din mobilskärm. Du hittar i regel även utförliga beskrivningar på operatörens hemsida.

Tänk på! För att du ska kunna använda e-sim måste både din mobiltelefon, din operatör och ditt abonnemang eller kontantkort ha stöd för det.

Det är inte alltid helt tydligt huruvida e-sim fungerar både för abonnemang och kontantkort. På operatörernas hemsidor finns det visserligen betydligt mer information om e-sim till abonnemang, men du kan alltid höra av dig till supporten och fråga vad som gäller. 

Hur många e-sim kan man ha på Iphone och Android?

Möjligheten att lagra fler än ett e-sim varierar mellan olika mobilmodeller, oavsett om det gäller Iphone eller Android. Och om du kan lagra fler än ett e-sim kan du fortfarande bara ha ett av dem aktivt åt gången.

Hur många e-sim du kan ha (om du över huvud taget kan ha fler än ett) verkar också bero på vilken operatör du har. Hos vissa kan du till exempel ha upp till fem vilande e-sim och växla mellan dessa vid behov, medan man hos andra bara får ha ett, max två, e-sim.

Operatörerna själva har tyvärr inte så mycket information om detta på sina respektive hemsidor. Så för säkerhets skull rekommenderar vi dig som är intresserad av att skaffa flera e-sim att kontakta supporten för att få veta vad som gäller.

Vilka fördelar finns det med e-sim i mobiltelefonen?

Fördelarna med e-sim i mobiltelefonen är många. För det första slipper du vänta på att ett simkort ska levereras till dig, och för det andra är e-sim enklare att installera och aktivera än ett fysiskt simkort. Eftersom ett e-sim kan programmeras om på distans kan du som kund även få bättre och snabbare service av din operatör.

Med e-sim har du möjlighet att ha flera mobilabonnemang i en och samma telefon. Det kan till exempel vara smidigt om du vill ha ett privat nummer och ett företagsnummer. Eller kanske om du är på resande fot och behöver teckna ett lokalt abonnemang eller kontantkort, men vill slippa ha två mobiler att hålla reda på.

Så jämför du operatörernas erbjudanden på e-sim till mobilen

Eftersom ett e-sim, precis som ett vanligt simkort, bara innehåller information om dig och ditt abonnemang (eller kontantkort) går det ju inte riktigt att jämföra operatörernas erbjudanden på e-sim. Det är abonnemangen eller kontantkorten du ska koncentrera dig på.

Tänk på! I dagsläget kan det finnas vissa begränsningar i operatörernas utbud av e-sim-kompatibla abonnemang och kontantkort. Kolla upp vad som gäller hos din operatör och vilka alternativ du har.

På operatörernas egna informationssidor om e-sim är det främst fokus på mobilabonnemangen, men du kan alltid höra av dig till operatören och fråga vad som gäller för kontantkorten.

Om du har möjlighet att välja mellan abonnemang och kontantkort ska du ta alternativet som du tror kan bli mest prisvärt i längden. Ett kontantkort kan passa dig som vill vara så flexibel som möjligt, medan ett abonnemang i regel kan erbjuda fler och högre surfnivåer. Abonnemang passar därför dig som använder mobiltelefonen ofta och till mer krävande aktiviteter.

När du har bestämt dig för en passande lösning finns det några saker du kan ha i åtanke för att hitta det bästa abonnemanget eller kontantkortet för dig.

Viktiga faktorer att jämföra

  • Operatörernas täckning där du bor
  • Utbudet av olika surfnivåer
  • Kundtjänstens omfattning
  • Priserna (i förhållande till vad du får)

Det finns såklart fler faktorer du kan titta på när du jämför operatörernas erbjudanden, men punkterna ovan är några av de absolut viktigaste. Tänk på att alltid utgå ifrån dig själv och dina egna förutsättningar. Ett alternativ som fungerar bra för någon annan behöver ju inte nödvändigtvis vara det bästa för dig.

Kostar det något att ha e-sim i mobilen?

Precis som ett ”vanligt” simkort är det helt gratis att beställa e-sim till din mobiltelefon online hos din operatör. Det du betalar för är prisplanen i ditt abonnemang eller kontantkort. Det är i regel även gratis att byta från simkort till e-sim. Tänk på att kolla upp vad som gäller hos din operatör, och om du behöver tänka på något särskilt när du beställer eller byter till e-sim.

Har alla mobiler stöd för e-sim?

Nej, alla mobiltelefoner har inte stöd e-sim, även om det blir allt vanligare. Apple, Samsung och Google, har i dagsläget flest mobiler med e-sim, och det gäller framför allt deras nyare enheter. Om du är osäker på om din mobil stödjer e-sim kan du kolla enhetens specifikationer. Dessa hittar du antingen i manualen som följde med när du köpte mobilen eller på i operatörens alternativt tillverkarens hemsida.

Kom ihåg att kolla upp vad som gäller för din mobil innan du beställer e-sim hos din operatör. Tänk även på att stöd för dual sim inte automatiskt är detsamma som stöd för e-sim. Dual sim talar helt enkelt om för dig att mobilen kan ha två simkort, och det kan även röra sig om två fysiska simkort.

På vår sida Vad är dual sim? kan du läsa mer om hur funktionen fungerar.

Finns det mobiltelefoner som bara fungerar med e-sim?

I dagsläget har mobiltelefonerna med stöd för e-sim i regel även stöd för ett traditionellt simkort. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att en övergång från fysiskt till digitalt ska gå över en natt, utan du kan nog räkna med att mobilerna kommer ha både e-sim och simkort under en längre tid framöver.

Och det är ju bara fördelaktigt för mobiltelefoner som annars saknar dubbla fysiska simkortsplatser (till exempel Iphones som lanseras i Sverige), eftersom du då har möjlighet att ha två olika abonnemang i en och samma telefon.

Vanliga frågor om e-sim till mobilen

Vad behöver jag för att kunna använda e-sim i mobiltelefonen?

Du behöver en mobiltelefon med stöd för e-sim, och ett abonnemang eller kontantkort hos en operatör som erbjuder e-sim.

Kostar det något att beställa e-sim till mobiltelefonen?

Nej, att beställa e-sim online hos operatören är gratis. Det du betalar för är själva abonnemanget eller kontantkortet.

Kommer vanliga simkort försvinna?

I framtiden kanske e-sim blir den nya standarden i mobilerna, men än så länge har de allra flesta mobiler som har stöd för e-sim även stöd för ett fysiskt simkort. Övergången från fysiskt till digitalt kommer inte att ske över en natt.

Hur vet jag om min mobiltelefon har stöd för e-sim?

För att få reda på om din mobiltelefon har stöd för e-sim kan du kolla produktbeskrivningen som följde med när du köpte telefonen, men du kan även besöka tillverkarens eller operatörernas hemsida.

Kan man ha e-sim på Iphone?

Har du en relativt ny Iphone-modell kan du använda e-sim på mobilen. Alla modeller från Iphone XR, XS och XS Max och framåt stödjer e-sim.