Varför ska du välja e-sim?

Med e-sim blir smartwatchen mer fristående från telefonen. Utan e-sim måste du para ihop klockan och telefonen via Bluetooth. Men med ett e-sim kan du använda klockan utan att du har telefonen med dig. Här kan du läsa mer om hur e-sim till smartwatch fungerar och hur du skaffar ett.

Hur fungerar e-sim till klocka?

Med e-sim i din smartwatch kan du lägga till klockan i ett mobilabonnemang. Du kan i så fall använda klockan för att svara på samtal, skicka sms och koppla upp dig till mobilnätet – precis som med mobiltelefonen.

I dagsläget är det inte möjligt att ha ett helt fristående abonnemang till klockan. Du kan alltså inte skaffa ett helt eget abonnemang till din smartwatch, utan det är alltid en tilläggstjänst som måste adderas till ett befintligt mobilabonnemang.

Exempel på vad du kan göra med e-sim i din smartwatch

  • Ring och svara på samtal
  • Skicka och ta emot sms
  • Streama musik
  • Använda appar

Det går att koppla sin smartwatch till mobilen även utan e-sim. Då använder du Bluetooth för att ansluta enheterna till varandra. Det förutsätter dock att mobilen är inom högst 10 meters avstånd från klockan.

Den stora fördelen med e-sim är att klockan ansluter direkt till mobilnätet, utan att behöva mobiltelefonen som mellanhand. Då spelar det ingen roll om du har mobilen i närheten eller om du lämnar den hemma. Så länge du har din smartwatch på dig är du tillgänglig var som helst.

Vilket e-sim är bäst för smartwatch?

Det beror helt på vilken smartwatch du har och vilken operatör du föredrar. Några saker är alltid bra att tänka på innan du bestämmer vilket e-sim du vill ha.

Att tänka på när du väljer e-sim till smartwatch

  • Du måste ha mobilabonnemang hos samma operatör. E-sim till klocka är en tilläggstjänst som du köper till ett befintligt abonnemang. Du måste alltså först skaffa mobilabonnemang hos operatören och sedan lägga till din smartwatch i det abonnemanget.
  • Kolla så att operatören stödjer din smartwatch. Operatören måste ha stöd för just den klocka du vill skaffa e-sim till. Är det smartwatch från Apple eller Samsung ska det dock inte vara några problem.
  • Jämför månadskostnaden. Tilläggstjänsten för e-sim till smartwatch kostar en extra avgift i månaden, utöver avgiften för ditt mobilabonnemang. Titta på vad det kostar hos de olika operatörerna, och om de har några specialerbjudanden första tiden.
  • Se till att mobilen är kompatibel med klockan. I regel fungerar en smartwatch bäst tillsammans med mobiler från samma tillverkare. I vissa fall kan det dock fungera ändå. Kolla upp vad som gäller för din specifika klocka och operatör.

Hur lägger man till e-sim till en smartwatch?

Vill du skaffa e-sim till en smartwatch måste du lägga till det som en tilläggstjänst till ditt befintliga abonnemang. Du måste alltså ha ett mobilabonnemang hos den operatör du vill skaffa e-simmet hos.

Hur du skaffar tilläggstjänsten till klockan kan se lite ut olika beroende på vilken operatör du väljer. I tabellen här nedanför kan du se vilka operatörer som erbjuder e-sim till smartwatch och klicka dig vidare till operatörens hemsida för vidare vägledning.

OperatörApple WatchSamsung WatchPris/månad
ComviqJaJa45 kr
HalebopJaJa59 kr
TeliaJaJa69 kr
TelenorJaJa49 kr
Tele2JaJa49 kr
TreJaJa49 kr

Även hur du aktiverar e-simmet kan fungera lite olika beroende på vilken smartwatch du har. Sök gärna på just din klocka för att se hur du ska göra.

Se hur du aktiverar e-sim på din enhet

Har en smartwatch med e-sim ett eget nummer?

Nej, en smartwatch har samma telefonnummer som det mobilabonnemang som den är kopplad till. Om någon ringer eller sms:ar dig får du alltså samtalet eller sms:et både till klockan och till mobilen.

Vilka smartklockor har stöd för e-sim?

De flesta modeller av Apple Watch och Samsung Galaxy Watch har stöd för e-sim. Det är främst smartwatches från dessa två tillverkare som erbjuds hos svenska operatörer.

Men vi på e-sim.se håller förstås även utkik efter andra tillverkare som väljer att införa e-sim i sina klockor och som stöds hos operatörerna.

Något att tänka på är att det ofta finns två modeller av smartwatches: en med bara Bluetooth-uppkoppling, och en med stöd för både e-sim och Bluetooth. Försäkra dig om att du har den modellen som stöder e-sim. Modellen kan märkas med 4G, LTE eller Cellular, beroende på vilken tillverkare det är.

Vilka mobilnät kan e-sim till smartwatch använda?

Smarta klockor med e-sim kan kopplas upp till 4G. De har också tillgång till de äldre mobilnäten, 3G och 2G. Däremot har dagens smartklockor inte stöd för 5G.

Har e-sim i smartwatch stöd för roaming?

Nej, i princip inget e-sim till smartwatch stöder roaming i nuläget. Förhoppningsvis kan operatörerna ta fram en lösning för detta längre fram, när e-sim i klockor blir allt vanligare.

Vanliga frågor om e-sim till smartwatch

Hur fungerar ett e-simkort till smartwatch?

Ett e-sim till smartwatch är inte ett fysiskt kort. I stället är sim-funktionen inbyggd i själva klockan. Du behöver alltså inte ett kort som du sätter in i klockan, utan lägger till ett abonnemang direkt i inställningarna.

Vad är skillnaden mellan att ha e-sim i sin smartwatch och inte ha det?

Skillnaden är att du inte behöver mobilen med dig för att koppla upp klockan till mobilnätet. Utan e-sim måste mobilen vara inom Bluetooth-avstånd. Med e-sim fungerar anslutningen ändå.

Vilka operatörer har e-sim till smartwatch?

På vår sida finns en tabell där du kan se vilka operatörer som erbjuder e-sim till smartwatch.

Finns det e-sim till Apple Watch?

Ja, flera stora operatörer erbjuder e-sim till Apple Watch.

Finns det e-sim till Samsung Galaxy Watch?

Ja, Samsung Galaxy Watch stöds av de flesta operatörer som erbjuder e-sim till smartklockor.

Hur kopplar jag ihop smartwatchen med min mobil?

Du lägger till klockan i det mobilabonnemang du använder till telefonen. Sedan aktiverar du e-simmet i inställningarna.

Kan jag använda en smartwatch utan e-sim?

Ja, du kan använda klockans egna funktioner utan att aktivera e-sim. Det är om du vill använda ditt mobilnummer i klockan som du behöver lägga till e-sim.

Kan man använda e-sim till smartwatch utomlands?

Det går inte att ta för givet att e-sim till smartwatch fungerar utomlands, eftersom det finns vissa begränsningar när det gäller roaming just för smartwatch. Men vissa operatörer erbjuder den möjligheten, så kolla vad som gäller just hos din.