Med ett e-sim till din smartwatch blir klockan mer fristående från telefonen. Utan e-sim måste du para ihop klockan och telefonen via Bluetooth. Men med ett e-sim kan du använda klockan utan att du har telefonen med dig. Här kan du läsa mer om hur e-sim till smartwatch fungerar och hur du skaffar ett.

Hur fungerar e-sim till klocka?

Med e-sim i din smartwatch kan du lägga till klockan i ett mobilabonnemang. Du kan i så fall använda klockan för att svara på samtal, skicka sms och koppla upp dig till mobilnätet – precis som med mobiltelefonen.

Exempel på vad du kan göra med e-sim i din smartwatch

  • Ring och svara på samtal
  • Skicka och ta emot sms
  • Streama musik
  • Använda appar

Det går att koppla sin smartwatch till mobilen även utan e-sim. Då använder du Bluetooth för att ansluta enheterna till varandra. Det förutsätter dock att mobilen är inom högst 10 meters avstånd från klockan.

Den stora fördelen med e-sim är att klockan ansluter direkt till mobilnätet, utan att behöva mobiltelefonen som mellanhand. Då spelar det ingen roll om du har mobilen i närheten eller om du lämnar den hemma. Så länge du har din smartwatch på dig är du tillgänglig var som helst.

Vilket e-sim är bäst för smartwatch?

Det beror helt på vilken smartwatch du har och vilken operatör du föredrar. Några saker är alltid bra att tänka på innan du bestämmer vilket e-sim du vill ha.

Att tänka på när du väljer e-sim till smartwatch

  • Du måste ha mobilabonnemang hos samma operatör. E-sim till klocka är en tilläggstjänst som du köper till ett befintligt abonnemang. Du måste alltså först skaffa mobilabonnemang hos operatören och sedan lägga till din smartwatch i det abonnemanget.
  • Kolla så att operatören stödjer din smartwatch. Operatören måste ha stöd för just den klocka du vill skaffa e-sim till. Är det smartwatch från Apple eller Samsung ska det dock inte vara några problem.
  • Jämför månadskostnaden. Tilläggstjänsten för e-sim till smartwatch kostar en extra avgift i månaden, utöver avgiften för ditt mobilabonnemang. Titta på vad det kostar hos de olika operatörerna, och om de har några specialerbjudanden första tiden.
  • Se till att mobilen är kompatibel med klockan. I regel fungerar en smartwatch bäst tillsammans med mobiler från samma tillverkare. I vissa fall kan det dock fungera ändå. Kolla upp vad som gäller för din specifika klocka och operatör.

Hur lägger jag till e-sim till en smartwatch?

Vill du skaffa e-sim till en smartwatch måste du lägga till det som en tilläggstjänst till ditt befintliga abonnemang. Du måste alltså ha ett mobilabonnemang hos den operatör du vill skaffa e-simmet hos.

Hur du skaffar tilläggstjänsten till klockan kan se lite ut olika beroende på vilken operatör du väljer. I tabellen här nedanför kan du se vilka operatörer som erbjuder e-sim till smartwatch och klicka dig vidare till operatörens hemsida för vidare vägledning.

OperatörApple WatchSamsung WatchPris/månad
TeliaJaJa69 kronor
TelenorJaJa49 kronor
Tele2JaJa49 kronor
TreJaJa49 kronor
HalebopJaJa59 kronor
ComviqNejJa45 kronor

Även hur du aktiverar e-simmet kan fungera lite olika beroende på vilken smartwatch du har. Sök gärna på just din klocka för att se hur du ska göra.

Se hur du aktiverar e-sim på din enhet

Har en smartwatch med e-sim ett eget nummer?

Nej, en smartwatch har samma telefonnummer som det mobilabonnemang som den är kopplad till. Om någon ringer eller sms:ar dig får du alltså samtalet eller sms:et både till klockan och till mobilen.

Vilka smartklockor har stöd för e-sim?

De flesta modeller av Apple Watch och Samsung Galaxy Watch har stöd för e-sim. Det är främst smartwatches från dessa två tillverkare som erbjuds hos svenska operatörer.

Men vi på e-sim.se håller förstås även utkik efter andra tillverkare som väljer att införa e-sim i sina klockor och som stöds hos operatörerna.

Något att tänka på är att det ofta finns två modeller av smartwatches: en med bara Bluetooth-uppkoppling, och en med stöd för både e-sim och Bluetooth. Försäkra dig om att du har den modellen som stöder e-sim. Modellen kan märkas med 4G, LTE eller Cellular, beroende på vilken tillverkare det är.

Vilka mobilnät kan e-sim till smartwatch använda?

Smarta klockor med e-sim kan kopplas upp till 4G. De har också tillgång till de äldre mobilnäten, 3G och 2G. Däremot har dagens smartklockor inte stöd för 5G.

Har e-sim i smartwatch stöd för roaming?

Nej, i princip inget e-sim till smartwatch stöder roaming i nuläget. Förhoppningsvis kan operatörerna ta fram en lösning för detta längre fram, när e-sim i klockor blir allt vanligare.

Vanliga frågor om e-sim till smartwatch

Hur fungerar ett e-simkort till smartwatch?

Ett e-sim till smartwatch är inte ett fysiskt kort. I stället är sim-funktionen inbyggd i själva klockan. Du behöver alltså inte ett kort som du sätter in i klockan, utan lägger till ett abonnemang direkt i inställningarna.

Vad är skillnaden mellan att ha e-sim i sin smartwatch och inte ha det?

Skillnaden är att du inte behöver mobilen med dig för att koppla upp klockan till mobilnätet. Utan e-sim måste mobilen vara inom Bluetooth-avstånd. Med e-sim fungerar anslutningen ändå.

Vilka operatörer har e-sim till smartwatch?

På vår sida finns en tabell där du kan se vilka operatörer som erbjuder e-sim till smartwatch.

Finns det e-sim till Apple Watch?

Ja, flera stora operatörer erbjuder e-sim till Apple Watch.

Finns det e-sim till Samsung Galaxy Watch?

Ja, Samsung Galaxy Watch stöds av de flesta operatörer som erbjuder e-sim till smartklockor.

Hur kopplar jag ihop smartwatchen med min mobil?

Du lägger till klockan i det mobilabonnemang du använder till telefonen. Sedan aktiverar du e-simmet i inställningarna.

Kan jag använda en smartwatch utan e-sim?

Ja, du kan använda klockans egna funktioner utan att aktivera e-sim. Det är om du vill använda ditt mobilnummer i klockan som du behöver lägga till e-sim.