Ska man ha ett fysiskt simkort eller e-sim?

Om din mobil har stöd för både simkort och e-sim och du står i valet och kvalet vad som är bäst? Ärligt talat finns det egentligen inga riktiga nackdelar med e-sim, så om du har möjlighet att välja detta digitala, betydligt smidigare alternativ, är det bara att gratulera.

E-sim innehåller precis som ett vanligt simkort information om ditt abonnemang eller kontantkort, alltså själva kopplingen mellan dig och din operatör, så där är det inget som skiljer. E-sim är dock enklare att installera och aktivera, och du slipper vänta på att få ett fysiskt simkort skickat till dig. Även ur ett miljömässigt perspektiv är e-sim att föredra, eftersom du får informationen genom en QR-kod och inte genom en plastbit som först måste produceras och sedan skickas via papperspost.

E-sim till smartwatches och surfplattor

Om din smarta klocka har stöd för anslutning till mobilen via e-sim behöver du inte längre tänka på att koppla upp dig via Bluetooth. Med e-sim blir klockan mer av en fristående enhet som du kan använda även om din telefon inte är i närheten. Du får helt enkelt mer för pengarna. Flera operatörer erbjuder särskilda klockabonnemang, som då är ett tillägg till ditt mobilabonnemang.

När det gäller surfplattor med stöd för e-sim är det främst vissa modeller av Apples Ipad du har att välja mellan. I dagsläget verkar det nämligen inte finnas Android-surfplattor med e-sim. Med e-sim i stället för ett vanligt simkort i din Ipad blir du rörligare än någonsin eftersom du har med dig internetuppkopplingen var du än befinner dig. Du behöver varken wifi eller router.

Även här är fördelen att du slipper vänta på att få hem ett fysiskt simkort. När du har din QR-kod eller aktiveringskod är det bara att sätta igång med installationen direkt i din surfplatta.

Kommer e-sim ersätta fysiska simkort?

På sikt är det mycket möjligt att e-sim kommer ersätta de fysiska simkorten eftersom det finns många fördelar både för konsumenter och operatörer. Men under en överskådlig framtid kan vi nog räkna med att de två sim-alternativen kommer användas parallellt.