Hur fungerar e-sim till bil?

På de allra flesta nya bilmodeller går det att ha ett fast installerat simkort, ett så kallat inbäddat sim eller e-sim som de också kallas. I takt med att bilarna blir smartare krävs det att du har uppkoppling till internet för att kunna använda bilens alla tekniska funktioner. Med ett e-sim i bilen blir bilen en rullande wifi-hotspot och alla resande i bilen har tillgång till internet. 

Hur fungerar e-sim till bilen?

Ett e-sim i bilen gör att bilen får tillgång till internet. Det betyder att bilen får tillgång till olika funktioner som platsdelning, trafikinformation, säkerhetsfunktioner, kartor, väder, musik och mycket annat. Du behöver alltså inte parkoppla din mobiltelefon för att kunna använda bilens olika funktioner som att lyssna på musik.

Vissa bilar saknar stöd för antingen operativsystemet Apple Carplay eller Android Auto. Om du har en Iphone men bilens operativsystem är kompatibelt med Android Auto kommer du inte att kunna koppla upp dig trådlöst till bilens infotainmentsystem. Det krävs alltså att både bilen och telefonen har samma operativsystem. 

Fördelen med ett e-simabonnemang i bilen

Med ett e-simabonnemang behöver du inte koppla din telefon till bilens infotainmentsystem för att till exempel kunna streama musik, använda kartfunktionen eller använda platsfunktionen. 

Hur skaffar jag e-sim till bilen?

Många biltillverkare sluter avtal med stora europeiska operatörer och erbjuder en tidsbegränsad gratis anslutning på ett par GB. För att kunna ha ett e-simabonnemang i bilen krävs det att svenska operatörer har ett samarbete med de europeiska operatörerna som biltillverkaren har avtal med. Därför är det bra om du kollar upp vilken operatör som biltillverkaren har avtal med och om det finns någon svensk operatör som samarbetar med den europeiska operatören.

Andra lösningar för e-sim till bilen

Om du inte hittar någon operatör som har e-simabonnemang finns det en annan lösning. Telia har till exempel en lösning som heter Telia Sense. För att Telia Sense ska fungera behöver du en extern hårdvara som du har ett abonnemang till. Med Telia Sense blir bilen en rullande wifi-hotspot och alla passagerare kan koppla upp sig mot bilens wifi.