Hur fungerar e-sim?

E-sim är en digital form av ett ”vanligt” fysiskt simkort och fungerar i princip exakt likadant. Men i stället för att informationen om ditt abonnemang eller kontantkort lagras på en liten plastbit som du sätter in i din enhet, är e-sim redan installerat. Du låser upp, det vill säga aktiverar, ditt e-sim genom att scanna av en QR-kod du får från din operatör när du beställer ett e-sim-kompatibelt abonnemang eller kontantkort.

Tänk på! För att du ska kunna använda e-sim måste både din enhet, ditt abonnemang eller kontantkort och din operatör ha stöd för funktionen.

Exakt hur du går till väga för att aktivera ditt e-sim kan variera något mellan olika operatörer, men även mellan olika typer av enheter och tillverkare. Du hittar e-sim i mobiler och smartwatches hos Apple såväl som hos flera Android-tillverkare (framför allt Samsung). Apple har även utrustat vissa av sina Ipad-modeller med e-sim.

Dubbla abonnemang med e-sim

En av de stora fördelarna med e-sim, särskilt när det gäller mobiltelefoner utan dubbla simkortsplatser, är att det öppnar upp möjligheten för att kunna ha dubbla abonnemang i en och samma telefon. Det är väldigt smidigt om du till exempel vill ha ett privat abonnemang och ett abonnemang till jobbet, eller om du ska ut på resa och behöver teckna ett lokalt abonnemang.

Om din mobil har Dual Sim Dual Standby, vilket fortfarande är den vanligaste lösningen för dubbla simkort, har du ett primärt och ett sekundärt simkort. Du kan i regel välja vilket av dessa två som ditt e-sim ska vara. Sim 1 och sim 2 är aktiva samtidigt, men när det ena används försätts det andra i stand by-läge.

En annan lösning för dubbla sim heter Dual Active, vilket precis som namnet antyder gör det möjligt att använda sim 1 och sim 2 samtidigt. Tyvärr ser vi inte så många mobiler med Dual Active på den svenska marknaden ännu.