Hur fungerar e-sim?

E-sim är en digital form av ett ”vanligt” fysiskt simkort och fungerar i princip exakt likadant. Men i stället för att informationen om ditt abonnemang eller kontantkort lagras på en liten plastbit som du sätter in i din enhet, är e-sim redan installerat. Du låser upp, det vill säga aktiverar, ditt e-sim genom att scanna av en QR-kod du får från din operatör när du beställer ett e-sim-kompatibelt abonnemang eller kontantkort.

Exakt hur du går till väga för att aktivera ditt e-sim kan dock variera något mellan olika operatörer, men även mellan olika typer av enheter och tillverkare. Du hittar e-sim i mobiler och smartwatches hos Apple såväl som hos flera Android-tillverkare (framför allt Samsung). Apple har även utrustat vissa av sina Ipad-modeller med e-sim.

Vad behövs för att kunna använda e-sim?

För att du ska kunna använda e-sim måste både din enhet, ditt abonnemang eller kontantkort och din operatör ha stöd för funktionen. I dag har de flesta nyare mobiltelefoner stöd för e-sim, och i stort sett alla operatörer erbjuder också e-sim som alternativ till ett traditionellt simkort.

Däremot verkar det fortfarande vara vanligast att kunna välja e-sim när man beställer mobilabonnemang, och inte alls lika vanligt när det gäller kontantkort.

Kan jag ringa som vanligt med e-sim?

Ja, du kan använda din mobiltelefon och alla funktioner precis som vanligt med e-sim istället för ”vanligt” simkort. Precis som ett fysiskt simkort innehåller ett e-sim bara information om ditt abonnemang eller kontantkort och knyter dig till din operatör.

Ändras mitt nummer när jag aktiverar e-sim?

Nej, ditt telefonnummer kommer inte att ändras bara för att du byter från simkort till e-sim. Du byter bara form på själva simmet, medan all information som lagras där (ditt telefonnummer, vilket mobilnät du har tillgång till och innehållet i ditt abonnemang eller kontantkort) finns kvar.

Med e-sim kan du ha flera abonnemang i samma mobil

En av de stora fördelarna med e-sim, särskilt när det gäller mobiltelefoner utan dubbla simkortsplatser, är att det öppnar upp möjligheten för att kunna ha dubbla abonnemang i en och samma telefon. Det är väldigt smidigt om du till exempel vill ha ett privat abonnemang och ett abonnemang till jobbet, eller om du ska ut på resa och behöver teckna ett lokalt abonnemang.

Möjligheten att ha två simkort i samma telefon kallas dual sim, oavsett om det gäller två fysiska simkort eller ett fysiskt sim och ett e-sim. Den vanligaste lösningen för dual sim heter Dual Standby, där du har ett primärt och ett sekundärt sim. Du kan i regel välja vilket av dessa två som ditt e-sim ska vara. Sim 1 och sim 2 är aktiva samtidigt, men när det ena används försätts det andra i stand by-läge.

En annan lösning för dubbla sim heter Dual Active, vilket precis som namnet antyder gör det möjligt att använda sim 1 och sim 2 samtidigt. Tyvärr ser vi inte så många mobiler med Dual Active på den svenska marknaden ännu.

Kan man ha e-sim och vanligt simkort med samma nummer?

Nej, man kan inte ha samma telefonnummer på olika simkort, oavsett om det handlar om ett fysiskt simkort eller e-sim.

Fungerar e-sim utan internet?

Både ja och nej. När du installerar och aktiverar e-sim behöver du ha internetuppkoppling för att kunna ladda ner viss information och vissa nätverksuppgifter från operatören. Men när du väl har installerat e-simmet på din mobil behövs ingen internetanslutning för att mobilen ska fungera som vanligt.