Hitta bästa e-simmet till kontantkort

E-sim, den digitala formen av ett traditionellt simkort, blir ett allt vanligare alternativ när du ska beställa ett abonnemang hos din operatör. Men vad är det egentligen som gäller för kontantkorten? Vi svarar på de vanligaste frågorna och sedan kan du använda vår tabell för att jämföra operatörernas erbjudanden.

Finns det kontantkort som har stöd för e-sim?

Ja, det finns kontantkort med stöd för e-sim. Faktum är att flera operatörer som erbjuder e-sim till sina abonnemang även har e-sim-kompatibla kontantkort, men däremot är det ytterst få som skriver något om det på sina respektive hemsidor. Undantaget är Comviq som klart och tydligt skriver om e-sim både till sina abonnemang och kontantkort.

Så för säkerhets skull bör du höra med operatören om du kan välja e-sim när du beställer ett startpaket för kontantkort. Tänk även på att kolla upp om det är en viss typ av kontantkort som kan beställas med e-sim eller om det gäller samtliga kontantkort i operatörens utbud.

Hur skaffar jag kontantkort med e-sim?

Du bör först försäkra dig om att din enhet har stöd för e-sim. Både enheten och kontantkortet måste nämligen stödja e-sim för att du ska kunna använda funktionen. Sedan hittar du en operatör som kan erbjuda e-sim-kompatibla kontantkort.

När du hittat ett passande kontantkort väljer du e-sim i stället för fysiskt simkort i samband med din beställning. När din beställning har gått igenom får du en QR-kod av operatören som du sedan använder för att aktivera ditt e-sim, i detta fall med information om kontantkortet, på din enhet.

Varför ska jag skaffa kontantkort med stöd för e-sim?

Om du har alla förutsättningar för att kunna skaffa kontantkort med stöd för e-sim finns det ärligt talat inget skäl till varför du inte skulle göra det. E-sim är ett betydligt smidigare alternativ till ett ”vanligt” simkort, där all nödvändig information om ditt kontantkort lagras digitalt direkt på din enhet. 

Fördelar med att köpa kontantkort med e-sim

  • Aktivera direkt med en QR-kod. När du beställer kontantkort med e-sim får du en QR-kod av operatören som du använder för att aktivera e-sim i din enhet, till exempel i mobilen. Du slipper alltså vänta på att få hem ett simkort via posten och kan köra igång direkt. 
  • Snabbare och bättre support. Med e-sim lagras informationen om ditt kontantkort digitalt direkt i din enhet, och om något krånglar eller behöver ändras kan operatören fixa detta på distans. Det finns med andra ord möjligheter till snabbare och bättre support.
  • Bättre för miljön. E-sim behöver varken produceras eller transporteras och är därför ett bättre val ur ett miljömässigt perspektiv. Den direkta fördelen för dig är ju att du slipper invänta en liten plastbit som du sedan dessutom måste försöka hålla reda på. Win win.

Hur hittar jag det bästa kontantkortet med stöd för e-sim?

Det bästa kontantkortet, som i detta fall även ska ha stöd för e-sim, är det som motsvarar dina behov och önskemål. Det är omöjligt att utnämna det bästa eftersom det beror helt på personliga preferenser. När du jämför operatörernas erbjudanden, till exempel i tabellen på den här sidan, bör du kolla lite extra på operatörens täckning där du bor, antal samtal och sms som ingår och såklart om surfmängderna matchar din användning.

Precis som många andra vill du så klart även jämföra priserna. Och det ska du förstås göra, men kom ihåg att inte bara jaga de absolut billigaste alternativen. Det viktigaste är att kontantkortet faktiskt lever upp till dina förväntningar.

Är kontantkort med stöd för e-sim dyrare än andra kontantkort?

Nej, kontantkort med stöd för e-sim är varken dyrare eller billigare än kontantkort som du beställer som ett ”vanligt” simkort. Precis som ett fysiskt simkort innehåller e-sim bara information om ditt kontantkort och knyter dig till din operatör. Det du betalar för är själva prisplanen som du laddar kontantkortet med.

Vanliga frågor om kontantkort med e-sim

Vilka operatörer erbjuder kontantkort med e-sim?

För tillfället är det bara Comviq som marknadsför kontantkort med e-sim. Andra operatörer skriver mest om sina e-sim-kompatibla mobilabonnemang. Men du kan alltid höra av dig och fråga om du kan aktivera ditt kontantkort via e-sim. Möjligheten kan finnas, även om den inte får någon tydlig presentation på operatörens hemsida.

Hur skaffar jag kontantkort med stöd för e-sim?

Efter att du har försäkrat dig om att din enhet stödjer e-sim hittar du en operatör som erbjuder e-sim-kompatibla kontantkort. När du beställer kontantkortet väljer du e-sim i stället för vanligt simkort.

Varför ska jag skaffa kontantkort med stöd för e-sim?

Det finns flera fördelar med att aktivera ett kontantkort via e-sim. Du kan till exempel köra igång med aktiveringen så fort du får QR-koden av din operatör, och slipper vänta på att få hem ett fysiskt simkort i brevlådan. Eftersom ett e-sim kan programmeras om på distans kan du även få både bättre och snabbare support.

Är det dyrare att köpa kontantkort med e-sim?

Nej, det är inte dyrare att köpa kontantkort med stöd för e-sim. Precis som ett ”vanligt” simkort innehåller e-sim endast information om ditt kontantkort och knyter dig till din operatör. Det du betalar för är själva prisplanen som du laddar på kontantkortet.