Man använder smartphone med 5g-ikoner på virtuell skärm.Nya tester från mätföretaget Umlaut visar att Telia har Stockholms bästa 5G-nät. Foto: TippaPatt/Shutterstock.com

Mobilnät

Enligt mätföretaget Umlaut har Telia Stockholms bästa 5G-nät. Operatören får 968 poäng av 1 000 möjliga och tar även hem segerpokalen i samtliga av de mätkategorier som är viktiga för kundupplevelsen.

Vi skrev nyligen om att Telia tillsammans med partnern Ericsson satte nytt svenskt hastighetsrekord i 5G-nätet, och nu har det globala mätföretaget Umlaut utsett samma nät till Stockholms bästa. Testerna gjordes mellan den 1 och 5 juni i år, och resultaten baseras på körtester med bil där man mätte kundupplevelsen av mobila datatjänster och nätets kvalitet via 5G-mobiler utifrån flera olika kategorier.

Telias 5G-nät visade sig ha den bästa dataprestandan, men blev även vinnaren i alla de mätkategorier som är viktiga för själva kundupplevelsen: upp- och nedladdningshastigheter, surf på nätet och användarupplevelsen på YouTube. Hakan Ekmen, vd för telekommunikation på Umlaut, menar att resultatet är anmärkningsvärt. Särskilt med tanke på pandemins effekter och de utmanande tiderna vi lever i.

Ett mått på den faktiska kundupplevelsen

Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, är väldigt glad över de fina resultaten och att man nu fått ett kvitto på att det nya 5G-nätet minst sagt håller måttet gällande både prestanda och kundupplevelse.

– Det här är den faktiska upplevelsen, något som våra kunder med 5G-abonnemang kan uppleva med sina mobiler, säger han i ett pressmeddelande.

5G öppnar dörren för digital innovation

Staffan Åkesson menar att 5G är inkörsporten till nya digitala upplevelser och tjänster, och han tror att vi kommer att få se allt fler 5G-drivna diton lanseras under de närmsta åren framöver. Han nämner till exempel den självkörande 5G-bussen, en del i ett 5G-projekt, som Telia med partners lanserade i Stockholm för cirka ett år sedan. Projektet har inletts i syfte att utveckla en mer effektiv och hållbar kollektivtrafik.