Hand håller upp mobil med 5G-hologram.Nu har Telia tillsammans med partnern Ericsson slagit nytt svensk hastighetsrekord i 5G-nätet. Foto: Marko Aliaksandr/Shutterstock.com

Mobilnät

Tillsammans med sin partner Ericsson har Telia just satt ett nytt svensk rekord när det gäller hastigheterna i 5G-nätet. Hela 2,2 Gbit/s uppmättes via en Iphone 12 i centrala Stockholm, vilket operatörens nätchef Staffan Åkesson menar är ett fantastiskt resultat som bådar gott inför den fortsatta 5G-utvecklingen i Sverige.

Under våren 2020 lanserade Telia sitt storskaliga 5G-nät i Stockholm, och man har sedan dess gjort en miljardsatsning i syfte att ge hela Sveriges befolkning tillgång till riktigt bra uppkoppling i ett av Sveriges absolut starkaste nät. 5G-utbyggnaden pågår just nu för fullt i hela landet, från norr till söder, och man har samtidigt precis slagit hastighetsrekord i 5G-nätet inne i Stockholms centrala delar. Hastighetsrekordet uppmättes dessutom via den helt vanliga mobilen Iphone 12.

Ska testa vad den svenska 5G-tekniken går för

Enligt Telias nätchef Staffan Åkesson kan man tack vare det omtalade 3,5 GHz-frekvensbandet som Telia tilldelades i PTS 5G-auktion nu tillsammans med partnern Ericsson testa vad den svenska 5G-tekniken verkligen går för. Han menar att hastighetsrekordet som just har uppmätts är ett fantastiskt resultat. Särskilt med tanke på att det är via en helt vanlig mobiltelefon.

Han konstaterar att vem som helst med ett 5G-abonnemang hos Telia således skulle kunna uppnå samma höga hastigheter.

Satsar på att 5G-nätet ska täcka 90 procent av Sveriges yta år 2025

Miljardsatsningen sker som sagt tillsammans med Ericsson, och målet är att 5G-nätet, precis som dagens 4G-nät, ska täcka 90 procent av Sveriges yta och mer än 99 procent av befolkningen vid år 2025. Men redan 2023 beräknas 5G-nätet vara tillgängligt för mer än 90 procent av befolkningen. Samtidigt som man bygger ut 5G kommer även 4G-nätets kapacitet att fördubblas.