Per Stigenberg 3 står framför en fontän och håller i en mobiltelefon.Per Stigenberg från Tre berättar om deras nya uppdelning av 5G-nätet: 5G light och höghastighets-5G. Foto: Pressbild/Tre

Mobilnät

Tre delar upp sitt 5G-erbjudande i två olika typer: 5G light och höghastighets-5G. 5G light ska enligt uppgift vara lite långsammare, medan höghastighets-5G kan erbjuda högre hastigheter. Anledningen till att man delar upp det på det här sättet är att man vill vara transparent mot kunderna.

Telekom idag har intervjuat Per Stigenberg på Tre om vad de nya begreppen innebär.

5G light är första versionen av 5G

Enligt Per Stigenberg är 5G light den första 5G-versionen som Tre lanserade i slutet av 2019. Det 5G-nätet ska primärt gå över till deras 2,1 GHz-band.

För lite över ett år sedan köpte Tre licenser för 3,5 GHz-bandet. De fick då tillgång till ännu högre hastigheter. Där kombinerar dem 2,1 GHz-bandet och 3,5 GHz-bandet för snabbare hastigheter – därav namnet höghastighets-5G.

Vill vara transparenta i sin kommunikation

Per Stigberg säger att anledningen till att de inför begreppet 5G light är att de vill vara tydliga i kommunikationen mot kunderna. Kunderna ska veta vilka hastigheter de kan förvänta sig. De kommer att kunna se var det finns höghastighets-5G där det finns tillgång till riktigt snabba hastigheter.

Enligt Per Stigberg satsar Tre på kvalitet och de vill täcka de städerna de bygger i med 5G innan de går vidare till nästa. Ambitionen är att man ska ha en bra 5G-upplevelse i hela innerstaden.

5G-utbyggnaden går snabbt

Tre bygger ut sina 5G-nät i snabb takt. Just nu finns det heltäckande höghastighets-5G i Göteborg, Helsingborg och Norrköping. De har snart även byggt klart i Stockholm city och centrala Malmö. Dessutom planerar de att bygga ut nätet i fler städer under året.