Tres vd Haval van Drumpt står vid 5G-mast i globen vid invigning för nya 5G-nätet.I dag invigs Tres nya höghastighets-5G. Surfar man i detta nät ska man kunna komma upp i 1 300 Mbit/s. Foto: Pressbild/Tre.

Mobilnät

Operatören Tre publicerade i dag ett pressmeddelande där de berättar att de inviger ett nytt höghastighets-5G. Med denna 5G-uppkoppling kan man surfa i upp till 1 300 Mbit/s under optimala förhållanden. Tre kommer fortsätta bygga ut nätet under våren och sommaren.

Tre var den operatör som köpte mest 5G-spektrum per kund i 3,5 GHz-bandet under auktionen av 5G-frekvenser. Det har varit viktigt för dem att kunna erbjuda jämn och hög täckning för sina kunder. Stadskärnorna i Sveriges större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö täcks i dag helt av 5G från Tre.

Skiljer på 5G och 5G+

Tre är den enda operatören i Sverige som skiljer på 5G och 5G+ i sina täckningskartor. Med 5G+ surfar man i 3,5 GHz-bandet. Då kan man ofta komma över 1 Gbit/s om förhållandena är goda. 

Förutom att rulla ut 5G-nätet moderniserar Tre också sitt 4G-nät. Ett snabbt och stabilt 4G-nät är nämligen en förutsättning för att 5G-nätet ska vara snabbt.

Lanserar ny tjänst i dag

Tre lanserar i dag tilläggstjänsten 3Fullfart. Med den tjänsten kan kunderna få högsta möjliga hastighet. I goda förhållanden kan man komma upp i hela 1 300 Mbit/s.

Tjänsten kostar 49 kronor i månaden. Till en början ingår dock tjänsten i alla abonnemang så att kunderna får känna på att surfa i riktigt höga hastigheter.

Så snabbt är 5G-nätet

Den normala hastigheten för 3G-nätet är 3–16 Mbit/s. För 4G-nätet är normalhastigheten 10–80 Mbit/s. Men med 5G kan vi nå upp i mycket högre hastigheter än så.

I Tres vanliga 5G-nät är normalhastigheten 10–100 Mbit/s. I höghastighetsnätet, alltså 5G+, kan man komma upp i hela 200–600 Mbit/s.

Men för att komma upp i de allra högsta hastigheterna behöver man en telefon med 5G-stöd, ett 5G-abonnemang och tillgång till ett 5G-nät. Hastigheten kan även variera beroende på var man surfar, vilken telefon man har och hur många som använder samma mast.