Person som kommer gående på tågperrong.Telia Crowd Insights visar att svenskarnas resande har minskat för första gången sedan i somras. Foto: connel/Shutterstock.com

Rapporter

Ny data från Telia visar att svenskarnas resande nu går ner för första gången sedan i somras, och man ser även att det är fler som jobbar hemifrån igen efter att Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya rekommendationer.

Nu var det ett tag sedan man hörde något från Telia Crowd Insights, som under pandemin har visat siffror på hur svenskarna har anpassat sig till myndigheternas rekommendationer, men efter att Folkhälsomyndigheterna gått ut med ”nygamla” råd var det dags för en ny analys.

Telia har via tjänsten alltså samlat anonymiserad rörelsedata från före och efter de senaste rekommendationerna, och det visar sig att resorna nu har minskat för första gången sedan i somras. Längre resor mellan olika regioner minskade med 13 procent mellan vecka 46 och 49, medan resorna mellan kommuner minskade med 7 procent.

Antalet hemarbetare ökade under vecka 48 och 49

Återgången till kontoren och arbetsplatserna har varit påtaglig under de senaste månaderna, men vecka 48 och 49 vände kurvorna och allt fler valde att börja jobba hemifrån igen. I Stockholm jobbade 18 procent färre på plats under vecka 49 jämfört med en ”normalvecka”, och enligt Telia kan man se en liknande utveckling i storstadsregionerna längre ner i landet.

Morgonaktiviteten har gått ner i storstäderna

Man har även mätt aktiviteten vid vissa tider på dygnet vid vissa områden. Vid exempelvis Sergels Torg och Hötorget var morgonaktiviteten  (mellan klockan 8 och 9) 13 procent lägre under vecka 49 jämfört med vecka 46. Vid Göteborgs centralstation var morgonaktiviteten hela 19 procent lägre under vecka 49.

– Det blir intressant att följa utvecklingen kommande veckor och se vilken effekt det får på jul- och nyårsresandet eller hemmajobbandet i början av nästa år, säger Kristofer Ågren, Telias chef för affärsområde dataanalys, i ett pressmeddelande.