Person står med surfplatta och penna med en uppåtgående pil mot 2021.Telenors rapport "Våra digitala trender 2021" visar att vi pratat, surfat och streamat mer under året som snart har gått. Foto: Treecha/Shutterstock.com

Rapporter

Telenor har sammanställt hur vi pratade, surfade och streamade under året som snart har gått i rapporten ”Våra digitala trender 2021”, och man kan snabbt konstatera att siffrorna har ökat på samtliga fronter. Telefonsamtalen har fått ett tydligt uppsving under pandemin och det ser ut att hålla i sig, berättar operatören i ett pressmeddelande.

Under året har vi ringt fler och längre telefonsamtal, surfat mer och streamat rekordmycket underhållning. Det visar Telenors rapport ”Våra digitala trender 2021” som baseras på en sammanställning av data från drygt en miljon mobil- och tv-kunder. Under pandemin har de traditionella telefonsamtalen fått ett tydligt uppsving, och den trenden ser ut att hålla i sig.

Måste se till så att ny teknik blir tillgänglig för alla

Sara Kebert, Telenors nätexpert, konstaterar att vi både pratar, surfar och streamar allt mer. Hon menar att våra nya behov i kombination med det teknikskifte som nu pågår förmodligen kommer innebära en snabb utveckling av nya tjänster.

Sara Ekbert påpekar att detta kommer naturligt för många yngre, men att det gäller att fånga upp behoven även hos andra åldersgrupper så att den nya tekniken blir tillgänglig för alla delar av vårt samhälle.

Långa telefonsamtal i norr

Enligt rapporten var det Jämtland, Norrbotten och Västerbotten som stod för de längsta telefonsamtalen under året, medan Stockholm stod för de kortaste. Den största ökningen av samtalstid ser vi i Jämtland, Blekinge och Värmland.

Lycksele surfade mest

Vi surfar som sagt allt mer och under 2021 låg ökningen i snitt på 8,2 för riket och ökningen gäller samtliga åldersgrupper. Lycksele var den kommun där man surfade mest, och Vindeln och Kiruna hamnar på andra respektive tredje plats.

Streamingen är uppe på rekordnivåer

Streamingtjänsterna har gått varma under 2021, och enligt studien ”Svenskarna och internet” har vår digitala tv-konsumtion nu seglat förbi den linjära. Västernorrland streamade mest med 5,83 timmar per dygn, medan Västerbotten, Gotland och Jämtland streamade minst.

Ser man till enskilda kommuner hamnar Norrköping i toppen med 5,62 timmar per dygn tätt följt av Örebro och Västerås med 5,35 respektive 5,26 timmar per dygn.