Närbild på person som fotograferar kvinna i basker, mobilskärm i förgrunden och kvinnan i blurrad bakgrund.Huvudkameran i nya Sony Xperia 5 V ska vara något utöver det vanliga. Foto: Pressbild/Sony

Lanseringar

Tidigare i år lanserade Sony nya modeller av Xperia 1 och Xperia 10, och nu i slutet av september är det även dags för en ny version av Xperia 5, närmare bestämt Xperia 5 V (eller Xperia 5 mark 5). Det skriver Mobil.se.

Sony Xperia 5 V beskrivs som en toppmodell och har precis som Xperia 1 V utrustats med ett Snapdragon 8 Gen 2-chip. Mobilen är däremot lite mer kompakt, med måtten 154 x 68 x 8,6 millimeter. Den långsmala formfaktorn, typisk för Sony, är dock på plats med en 21:9-skärm på 6,1 tum och en upplösning på 2520 x 1080 pixel. Uppdateringsfrekvensen ligger på 120 Hz.

Bakre kameran största förändringen

Enligt Mobil.se är det den bakre kamerauppsättningen som bjuder på den största förändringen. Precis som Xperia 1 V har Xperia 5 V:s huvudkamera fått Sonys nya Exmor T-sensor, och den backas upp av en ultravidvinkelkamera. Upplösningen ligger på 48 respektive 12 MP. I fronten sitter en selfiekamera på 12 MP.

Däremot har Sony valt att skippa en telefotolins denna gång, med motiveringen att huvudsensorn är så pass bra att den kompenserar för telekamerans egenskaper. Du ska kunna få 2 x zoom utan att behöva ta till digital zoom, och enligt Sony är ljuskänsligheten i det här läget bättre än med zoomkameran i Xperia 5 IV. Precis som Mobil.se påpekar innebär det dock fortfarande att det tillgängliga zoomomfånget är mindre än vad både Xperia 5 IV och Xperia 5 III kan erbjuda.

Appuppdatering och ny video-app

Sony Xperia 5 V har också fått en del uppdateringar när det gäller programvaran. Kameraappen har till exempel fått ett något enklare autoläge, och med den helt nya video-appen Video Creator kan du enkelt få snyggt rörligt material av stillbilder, video och musik som du lägger in.

Släpps 29 september

Sony släpper den nya Xperia 5 V den 29 september, med ett rekommenderat pris på 11 000 kronor. RAM-minnet ligger på 8 GB och så ska du kunna välja mellan 128 eller 256 GB internt. Men utbudet av minneskonfigurationer kan variera mellan olika marknader. Mobilen stödjer både e-sim och 5G.