Ovansidorna på två nya apple iphone 14.Iphone 14, 14 Plus, 14 Pro och 14 Pro Max är lanserade och är redo för leverans inom kort. Foto: pressbild/Apple Sverige

Lanseringar

Under förra veckans Apple-event fick fyra modeller i den nya Iphone 14-serien se dagens ljus. I år blir det ingen Mini-modell, utan de vi har att välja mellan är Iphone 14, 14 Plus, 14 Pro och 14 Pro Max. Pro-modellerna kan givetvis erbjuda seriens mest imponerande specifikationer, men standardlurarna behöver inte heller skämmas för sig. Här ska vi gå några av höjdpunkterna.

I onsdags höll Apple sitt årliga september-event och precis som traditionen bjuder var årets Iphone-serie huvudattraktionen. Iphone 14-serien består som vanligt av fyra olika modeller, två standard och två Pro, närmare bestämt Iphone 14, 14 Plus, 14 Pro och 14 Pro Max. Apple har alltså slopat Mini-modellen i år och ersatt den med en Plus-variant.

Uppdaterad kamera och bästa batteritiden någonsin

Apples A16 Bionic-chip är exklusivt för seriens Pro-modeller, medan Iphone 14 och 14 Plus för nöja sig med A15 Bionic-chipet. Men standardmodellerna kan fortfarande erbjuda riktigt hög prestanda, 5G och stöd för e-sim. Enligt Apple själva ska Iphone 14 Plus dessutom ha den bästa batteritiden vi någonsin i en Iphone.

Tips! Har du beställt en Iphone 14 och är på jakt efter ett e-sim-kompatibelt abonnemang? Då kan du jämföra alla mobilabonnemang som stödjer e-sim för att hitta det bästa alternativet för dig.

Iphone 14 och 14 Plus har en Super Retina XDR-skärm på 6,1 respektive 6,7 tum, och båda har fått nya huvudkameror och även en ny TrueDepth-kamera i fronten som sällskapar med en vidvinkel på 12 MP. Standardmodellerna har, precis som Pro-modellerna, stöd för nya säkerhetsfunktionen kraschdetektering och nödanrop via satellit. 

Pro-modellerna erbjuder extra allt

Iphone 14 Pro och 14 Pro Max gör helt klart skäl för namnet, även om de imponerande specifikationerna såklart inte är gratis. Båda har som sagt utrustats med det nya strömsnåla värstingchipet A16 Bionic som ger hög prestanda och riktigt bra batteritid.

Pro-modellerna har Super Retina XDR ProMotion-skärmarna på 6,1 respektive 6,7 tum, och tack vare den nya uppdateringsfrekvensen på 1 Hz kan låsskärmen alltid hålla sig aktiv (Always on Display). Du kan alltså till exempel kolla klockan eller notiser utan att trycka igång skärmen.

Kamerauppsättningen inkluderar bland annat en huvudkamera på 48 MP, och det finns tillräckligt många avancerade funktioner för att de flesta ska kunna fota som proffs.

Förbokningarna har startat

Du kan redan nu förboka din Iphone 14, och leveranserna ska starta den 16 september. Undantaget är Iphone 14 Plus som börjar levereras den 7 oktober. Iphone 14 och 14 Plus kostar från 11 995 respektive 13 495 kronor, medan 14 Pro och Pro Max kostar från 14 995 respektive 16 495 kronor.