Hand håller upp xiaomi-mobil, med xiaomis logga i bakgrunden.Xiaomi sålde näst flest mobiler på den europeiska marknaden under 2021 och tar således över Apples andraplats på topplistan. Foto: 8th.creator/Shutterstock.com

Rapporter

Samsung sålde flest mobiler på den europeiska marknaden under 2021, inga överraskningar där, men när det gäller andraplatsen har det skett lite av ett maktskifte. Xiaomi seglade nämligen förbi Apple efter en rekordtillväxt på 30 procent. Det skriver Telekom idag.

Analysföretaget Canalys har gjort en sammanställning av mobiltillverkarnas försäljningssiffror under 2021, och på den globala såväl som den europeiska marknaden är det fortfarande Samsung som är den verkliga giganten. Samsung minskade förvisso sin försäljning med 7 procent, men 31 procent av alla sålda enheter på europeisk mark räcker för att de ska behålla sin ledande position.

Men tittar man längre ner på Europa-topplistan har det svängt desto mer. Tack vare en rekordtillväxt på 30 procent tar sig Xiaomi förbi Apple och lägger sig på en andraplats.

Störst tillväxt av alla större mobiltillverkare

Xiaomis tillväxt innebär att de stod för nästan var fjärde av alla mobiler som såldes på den europeiska marknaden förra året, och de har nu en marknadsandel på 23 procent. I Sverige har Xiaomi 9 procent av marknaden.

Totalt sett sålde Xiaomi 191 miljoner mobiler under 2021 och har 14 procent av den globala marknaden. Den kinesiska tillverkaren hade den snabbaste tillväxten av alla större mobiltillverkare.

Apple backade med 13 procent i Europa

Det gick ju inte lika bra för Apples Europa-försäljning förra året. Tillverkaren backade 13 procent och landade med sina 21 procent av marknaden på en tredjeplats.

Oppo och Realme, kinesiska tillverkare båda två, lägger sig på fjärde och femte plats, med 5 respektive 4 procent av den europeiska marknaden. Oppo gjorde en årlig tillväxt på 78 procent, medan Realme växte med ofattbara 518 procent under 2021.

Smartphone-försäljningen är tillbaka på ”normalnivå” igen

Enligt Canalys siffror såldes totalt 1,35 miljarder smartphones under 2021, vilket innebär att försäljningen nu i stort sett är tillbaka på samma nivåer som innan pandemin.