Hand håller upp svart xiaomi 14 ultra mot svart bakgrund.Xiaomi 14 Ultra är utrustad med en rad flaggskeppsegenskaper, inte minst när det gäller kameran. Foto: www.mi.com/global

Nya enheter

Ultra-modellen i Xiaomis nya 14-serie är officiellt lanserad, och flaggskeppet beräknas landa på svensk mark i april. Enligt Mobil.se har tillverkaren inte sparat på krutet, utan menar att Xiaomi 14 Ultra verkligen lever upp till sitt namn.

MWC-mässan i Barcelona är igång och en av alla produkter som hittills har lanserats är Xiaomi 14 Ultra. Mobil.se som är på plats rapporterar att Xiaomi verkligen har spänt musklerna denna gång, och att det nya flaggskeppet har mycket att erbjuda på i stort sett alla plan.

Snapdragon 8 Gen 3-chip och upp till 1 TB lagring

Under huven sitter ett Snapdragon 8 Gen 3-chip som kompletteras av mellan 12 och 16 GB RAM-minne och mellan 256 GB och 1 TB internlagring. Skärmen är en Oled-variant på 6,73 tum som stödjer QHD+-upplösning och 120 Hz i uppdateringsfrekvens. Ljusstyrkan ligger på hela 3 000 nits.

Batteriet har en kapacitet på 5 300 mAh och stödjer 90 W trådad laddning såväl som 80 W trådlös laddning. Mobilen är dessutom utrustad med en usb 3.2 Gen 2-port som kan användas för dataöverföring, och här ligger kapaciteten på upp till 10 Gbit/s. Stöd för e-sim och IP68-klassificering (damm- och vattentålig) är två andra stora fördelar med Xiaomi 14 Ultra.

En kamera extra allt

Att Xiaomi har tagit i från tårna märks särskilt tydligt när det gäller kamerautrustningen. På telefonens baksida sitter en stor modul med fyra kameror på 50 MP vardera. Huvudkameran är en Sony LYT-900 med en sensor på 1 tum och steglös bländare mellan f/1.63 och f/4.0. De andra tre är olika varianter av Sony IMX858: en ultravidvinkel, en telefotolins och en periskopzoom. I fronten sitter en selfiekamera på 32 MP.

Xiaomi släpper även ett extra tillbehör till kameran. Det är en kameratillsats i form av ett kameragrepp som du ansluter till usb-porten, vilket ger en särskilt kameraknapp, en programmerbar knapp som spelar in video och ett till reglage för att till exempel kunna alternera mellan de olika kameralinserna. Det innehåller dessutom ett extra batteri (1 500 mAh).

Kommer kosta cirka 15 000 kronor

I april beräknas alltså Xiaomi 14 Ultra dyka upp på den svenska marknaden. Det finns i dagsläget inga exakta uppgifter om de svenska priserna, men sett till priset i euro väntas prislappen ligga på ungefär 15 000 kronor och uppåt (beroende på minneskonfiguration).