Antenn i Botswana.Svenska Radio Innovation har fått en stor beställning från en nätverksoperatörsgrupp i Afrika. Företagets antennlösning ska användas på en 500 kilometer lång vägsträcka. Foto: Rich T Photo/Shutterstock.com

Mobilnät

Det svenska företaget Radio Innovation har tagit fram en antennlösning som ska lösa täckningsproblem på ett kostnadseffektivt sätt. Den första svenska staden att testa lösningen var Ludvika, enligt en artikel från Telekom idag. Nu skriver tidningen om att Radio Innovation har fått en order från en afrikansk nätverksoperatörsgrupp.

Den svenska regeringens målsättning är att hela Sveriges befolkning ska ha tillgång till mobila tjänster av god kvalitet år 2023. Radio Innovations antenner kan vara en lösning på problemet. Enligt vd:n Dusyant Patel har deras antenner mycket större täckningsyta än tradionella antenner.

Ludvika provade lösningen förra året

I fjol testade Radio Innovation sina antenner i Ludvika genom ett pilotprojekt. Pilotprojektet drevs i samarbete med Ludvika kommun och det regionala utvecklingsbolaget Samarkand2015.

Ludvika kommuns kommunalråd Leif Pettersson tyckte att Radio Innovations antenner var ett intressant komplement till fiber. Han ville möjliggöra för alla invånare i kommunen att få tillgång till internet, även där det är svårt, dyrt och kanske nästan omöjligt att gräva fiber.

Resultatet av testerna visade att antennlösningen gjorde det möjligt att täcka de så kallade ”vita fläckarna” på kartan – det vill säga platser utan täckning.

Ska täcka en vägsträcka på 500 kilometer

En afrikansk nätverksoperatörsgrupp har nu gjort en beställning på Radio Innovations lågbandsantenner. De ska enligt utsago användas för att täcka en vägsträcka på 500 kilometer.

Eftersom täckningsytan på Radio Innovations antenner är så stor behövs bara hälften så många siter för att täcka sträckan. Det leder också till att kostnaderna blir 45 procent lägre.

– Denna order är ett exempel på vår tekniks överlägsenhet. Ordern är inledningen på ett samarbete som vi ser stor potential i framöver. Det finns ett enormt behov av att förbättra 4G- och 5G-anslutning på den afrikanska stad- och landsbygdsområden där hela 95 procent av befolkningen saknar mobil täckning”, säger Dusyant Patel.