Person skruvar på en Iphone.Mycket tyder på att det snart kommer bli lättare att laga sin mobiltelefon själv. Foto: PK Studio/Shutterstock.com

Nyheter

Om mobilen går sönder har man i dagsläget inte direkt något annat val än att antingen lämna in telefonen på reparation eller köpa en ny. Men enligt en artikel i PC-tidningen kan det snart förändras. Telefontillverkare har redan börjat göra det enklare att reparera telefonen själv, och snart kommer en ny lag i New York i USA som ger medborgarna rätten att kunna laga sin elektronik.

I nuläget är det i stort sett omöjligt för privatpersoner att laga sina egna telefoner om de går sönder. En anledning till det är att många komponenter limmas fast. Dessutom vill man att komponenterna ska vara tunna för att mobilen ska vara lätt och slimmad.

Men det börjar alltså bli förändring på detta. Den nya lagen som har antagits i New York är ett steg i rätt riktning.

Ska vara enkelt att reparera sina elektroniska produkter

Lagförslaget som har röstats igenom i New York innebär att konsumenter ska kunna laga sina digitala och elektroniska produkter själv. Företag som säljer den här typen av produkter måste erbjuda verktyg, delar och instruktioner för både privatpersoner och butiker som arbetar med att reparera elektronik.

Det enda som krävs nu för att lagen ska antas slutgiltigt är att guvernören skriver under. Efter det ska den nya lagen börja gälla inom ett år.

Apple och Samsung redan i färd att ställa om

Redan innan det här lagförslaget röstades igenom har till exempel Apple och Samsung redan varit igång med att göra det enklare att laga deras proukter.

Till exempel har Apple startat ett reparationsprogram där oberoende reparatörer kan kvalificera sig för att på Apple-reservdelar och verktyg.

Även Samsung har gått ut med att det ska bli lättare att laga deras produkter själv.