Hand håller mobil med symboler för e-sim som lyser ovanför.Enligt nya rykten kan Iphone-modeller från och med nästa höst komma helt utan simkortsplats och i stället enbart ha stöd för dubbla e-sim. Foto: Fit Ztudio/Shutterstock.com

Rykten

Enligt vissa rykten funderar Apple på att ta bort simkortsplatsen i framtida Iphone-modeller och i stället bara köra på dubbla e-sim. En del hävdar att detta kommer tillämpas på pro-modellerna av Iphone 15 och senare, medan andra påstår att simkortsplatserna kommer ryka redan nästa höst när Iphone 14 landar på marknaden. Det skriver MacWorld.

Iphone-modeller från och med 2023 kommer eventuellt komma utan simkortplats och i stället bara ha stöd för dubbla e-sim. I alla fall om man ska tro på de rykten som först rapporterades av brasilianska Blog Do Iphone under julveckan, och sedan dess har bekräftats av både Macrumors och ryktesspridaren Dylan på Twitter.

Det var även Dylan som redan i februari tidigare i år skrev att Apple hade påbörjat utvecklingen av en simkortslös Iphone-modell.

Simkortsplatserna kan vara borta redan till nästa höst

Enligt Blog Do Iphone kommer det vara pro-modellerna av Iphone 15 och senare som kommer utan simkortsplatser, men med stöd för dubbla e-sim. Macrumors hävdar å sin sida att amerikanska operatörer har räknat med en omställning redan nästa höst, när det är dags för Iphone 14 att äntra mobilmarknaden.

Fortfarande relativt få operatörer som stödjer e-sim på den globala mobilmarknaden

Något som kan ställa till det för Apple, om de nu ska gå över till enbart e-sim, är att det är relativt få operatörer som stödjer funktionen. Ser man till USA, det vill säga Apples hemland, kan de flesta stora operatörerna förvisso erbjuda e-sim, men så är inte fallet ur ett globalt perspektiv. På många andra mobilmarknader är konkurrensen större och e-sim är fortfarande sällsynt, särskilt bland mindre operatörer.

Sim-alternativen kan komma att variera mellan olika marknader

Enligt MacWorld är det inte helt orimligt att tänka sig att Apples framtida Iphone-modeller kommer tillverkas både med och utan fysisk simkortsplats för olika marknader. Redan i dagsläget har ju Iphone-modeller som släpps på kinesisk mark fått en extra simkortsplats i stället för stöd för e-sim.