Hasselblad-kameror i skyltfönster.Nu inleder även kinesiska Oppo ett samarbete med kameratillverkaren Hasselblad, vilket vi kan få se prov på i den kommande Find X-serien. Foto: Warrasade EGIE-MU/Shutterstock.com

Samarbeten

Den svenska kameratillverkaren Hasselblad har varit inblandad i utvecklingen av flertalet mobilkameror under de senaste åren, och förra året sällade sig även Oneplus till skaran av samarbetspartners. Nu har också Oppo meddelat att de kommer använda Hasselblads kamerateknik i kommande mobiler. Det skriver Mobil.se.

Kinesiska Oneplus släppte Oneplus 9 Pro förra året. De hade då inlett ett samarbete med den svenska kameratillverkaren Hasselblad, som alltså stod för kameratekniken i den nya luren. Och samarbetet verkar fortgå. Även den kommande Oneplus 10 Pro sägs nämligen vara utrustad med en kamerautrustning signerad Hasselblad.

Oneplus och moderbolaget Oppo är båda varumärken under det kinesiska mobil-konglomeratet BMK Electronics och delar både teknik och en hel del resurser. Så det kommer kanske inte som en överraskning att även Oppo nu inleder ett treårigt samarbete med Hasselblad. Det innebär att du kommer kunna se den högkvalitativa kameratekniken även i Oppo-mobiler framöver.

Kamerasamarbetet kan synas i Oppos kommande mobilserie Find X

Oppo har själva meddelat att samarbetet med Hasselblad kommer att synas i den kommande mobilserien Find X. Troligtvis handlar det framför allt om flaggskeppsmodellen Find X5 Pro, medan de enklare modellerna Find X5 och Find X5 Lite förmodligen blir utan.

Hasselblads teknik i kombination med Oppos egna NPU

Det är fortfarande oklart i vilken omfattning Oppo och Hasselblad kommer samarbeta. Men det finns uppgifter som tyder på att det bland annat handlar om färgkalibrering och programvara för avancerad fotografering. Funktionerna kommer troligtvis kombineras med Oppos egna NPU (Neural Processing Unit) MariSilicon X, som kan släppas samtidigt som modellerna i Find X5-serien.

Den egenutvecklade bildprocessorn som Oppo presenterade i slutet av 2021 har utvecklats i syfte att hantera fotograferande och videoinspelning med hjälp av AI-teknik. Och tillsammans med Hasselblads avancerade funktioner och kalibrering kan det ju inte bli annat än bra.