Smartphoneskärm med iOS 15-logotypen och Apples logotyp i bakgrunden.Apple planerar att lansera iOS till hösten, men kan redan nu avslöja vilka uppgraderingar som väntar. Foto: rafapress/Shutterstock.com

Lanseringar

iOS är det operativsystem som Apple använder i sina Iphones. Varje uppgradering innebär förbättringar. Bland annat behöver du iOS 13 eller senare för att kunna aktivera e-sim på Apples telefoner. I höst släpper tillverkaren nästa version, nämligen iOS 15. Som vanligt innebär det flera nyheter för Apple-användare.

Vem kan då använda iOS 15? Jo, uppgraderingen har precis samma systemkrav som iOS 14, vilket stämmer in på alla Iphones från 6s och framåt. Alla telefoner som kan ha den senaste versionen av operativsystemet kan alltså uppgradera till den nya, enligt Macworld.

Obegränsat Icloud-utrymme när du byter mobil

Den som vill byta till en ny Iphone får lättare att föra över bilder, kontakter och annat innehåll till den nya mobilen. IOS 15 erbjuder nämligen möjlighet till obegränsad lagring i Icloud i samband med telefonbytet – helt utan kostnad.

Du utnyttjar detta genom att aktivera den obegränsade lagringen innan du byter telefon. Det går att göra oavsett om du har gratisabonnemang med Icloud eller en prenumeration. Det du flyttar till Icloud sparas därefter i tre veckor, så inom den tiden behöver du föra över allt innehåll till den nya enheten, skriver Macworld.

Nya funktioner i Facetime

Facetime får sig flera uppgraderingar med iOS 15. Bland annat blir ljudet bättre och ljudupptagningen kan ställas in beroende på om du vill ta in ljud från omgivningen eller snarare filtrera bort det. Det införs även porträttläge för din egen bild och en ny vy för att tydligare se vem som pratar, berättar Mobil.se.

En annan nyhet är Shareplay-funktionen, där du via Facetime kan titta på film och video på vissa andra appar tillsammans med andra.

Imessage, bildappen och andra appar samarbetar mer

Även Imessage-appen förbättras. Framför allt kan bilder och annat som personer skickar till dig i appen integreras i andra appar i mobiltelefonen, exempelvis bildappen och nyhetsappen.

Du kan också välja ut vilka notifikationer du vill kunna se och inte i ett visst läge. Andra Imessage-användare kan även se ifall du aktiverat stör ej-läge på telefonen och inte kommer se deras meddelande på en gång.

Bildappen i telefoner med iOS 15 får texttolkning. Du kan lätt markera text i bilder och söka på text som bara finns i foton eller skärmdumpar. Texttolkningen finns dock inte på svenska.