Dataskärm med bilder på googles nya pixel-mobiler.Google har precis lanserat sina nya mobiler Pixel 6 och Pixel 6 Pro. Båda två är utrustade med tillverkarens egna Tensor-chip som de själva beskriver som den största innovationen på flera år. Foto: canyalcin/Shutterstock.com

Lanseringar

I går lanserade Google sina nya mobiler Pixel 6 och Pixel 6 Pro, som båda har utrustats med tillverkarens egna Tensor-chip. Chipet ska bland annat möjliggöra nya AI-lösningar som i sin tur ska ta användarupplevelsen till helt nya nivåer. Det skriver Mobil.se.

Eftersom Google varit relativt generösa med information om sina nya Pixel-telefoner bjöd gårdagens lansering inte på några större överraskningar. Fokus ligger på tillverkarens egna Tensor-chip, som sitter i både Pixel 6 och Pixel 6 Pro, vilket enligt Google själva är den största innovationen på flera år. Förutom hög prestanda ska det nya chipet möjliggöra nya AI-drivna lösningar som enligt uppgift kommer att förbättra hela användarupplevelsen.

Olika typer av skärmar

Den enklare av de två nya mobilerna, det vill säga Pixel 6, har en platt Oled-skärm på 6,4 tum med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz. Pixel 6 Pros skärm på 6,7 tum är en så kallad vattenfallsskärm och har till skillnad från systermodellen välvda kanter. Här får du hela 120 Hz i uppdateringsfrekvens, men telefonen kan själv anpassa frekvensen (mellan 10 och 120) för att skapa balans mellan hastighet och strömförbrukning.

Ett stort plus är att både Pixel 6 och Pixel 6 Pro är klassade som fukt- och dammtåliga.

Förbättrade foto- och videomöjligheter

Googles nya Pixel-mobiler erbjuder riktigt hög kvalitet när det gäller kameran, mycket tack vare AI. Om vi börjar med själva uppsättningen har både Pixel 6 och Pixel 6 Pro en huvudkamera på 50 MP och en vidvinkel på 12 MP. Pro-modellen har även en telefotolins på 48 MP med 4x optisk zoom. 

Kombinationen av kamerans hårdvara och kraften i det nya Tensor-chipet har gett flera nya foto- och videomöjligheter, till exempel bearbetning i realtid, HDR-video i 4K-upplösning och funktionen Magic Eraser som låter dig radera oönskade objekt som fastnat på bild av misstag.

Inget officiellt släpp i Sverige

Inte heller denna gång verkar det vara aktuellt med ett Sverige-släpp för Googles nya mobiler, så om du är intresserad av Google Pixel 6 eller Google Pixel 6 Pro får du kolla in utbudet på den internationella marknaden. I USA kostar Pixel 6 och Pixel 6 Pro 600 respektive 900 dollar.