Man håller iphone 13 pro-mobil.Apples fototävling "Shot on Iphone" är tillbaka, och i år är temat makrofoto. Foto: guteksk7/Shutterstock.com

Utmärkelser

Apples fototävling ”Shot on Iphone” tog en paus 2021, men nu är det dags igen och årets tema är makrofoto. Det är dock långt ifrån alla Iphone-användare som kan delta i tävlingen. Apple tar nämligen bara emot foton tagna med ett makroläge, som endast Iphone 13 Pro-modellernas ultravidvinkelkamera har stöd för. Det skriver MacWorld.

Nu är det dags för fotointresserade Iphone 13-användare att vässa kunskaperna. Apples fototävling ”Shot on Iphone” är tillbaka efter förra årets uppehåll, och denna gång är temat makrofoto. Den senaste tävlingen gick av stapeln år 2020, precis innan pandemin var ett faktum, och då med temat nattfoto för att välkomna det nya nattläget i Iphone 11.

Mer begränsad tävling i år – bara Iphone 13 Pro-användare får delta

I år vill Apple också säga välkommen till en ny fotofunktion, och som du kan ana av temat är det alltså ett makroläge som sett dagens ljus. Det är bara ultravidvinkelkameran i nya Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max som har stöd för funktionen, där du tack vare ett närfokus på två centimeter har möjlighet att ta riktigt närgångna foton med skarpa detaljer.

Men detta betyder att tävlingen har lite skarpare ramar denna gång, eftersom Apple bara låter bidrag som är tagna med det nya makroläget delta i tävlingen. Skickar du in makrofoton som du tagit med en äldre Iphone-modell eller med appar som exempelvis Camera Plus kommer ditt bidrag alltså inte accepteras av Apple.

Skicka in ditt bidrag senast den 17 februari

”Shots on Iphone” 2022 öppnade den 25 januari och du har fram till klockan 08.59 den 17 februari på dig att skicka in ditt bidrag. Juryn utgörs både av proffsfotografer och Apple-chefer, och vinnarna kommer att presenteras i april.