Blått datorchip.Apples nya M1 Ultra-chipp har hög prestanda och låg energiförbrukning. Foto: jiang jie feng/Shutterstock.com

Lanseringar

På evenemanget Peek Performance visade Apple upp flera nya enheter, till exempel Iphone SE och Mac Studio. Men en doldis i sammanhanget som Macworld har skrivit en omfattande artikel om är chippet M1 Ultra. Enligt artikelförfattaren har chippet en imponerande prestanda med tanke på hur lite ström det förbrukar.

Två M1 Max-chipp blir M1 Ultra

M1 Ultra är faktiskt två M1 Max-chipp som har satts ihop till ett. Och M1 Max är redan imponerande i sig. Det har 10 cpu-kärnor, 32 gpu-kärnor, två media- och videomotorer samt en 16-kärnig Neural Engine. Allt detta är kopplat till 32 eller 64 GB minne. Gränssnittet ger en bandbredd på 400 GB/s. Chippet har 57 miljarder transistorer, vilket är nästan dubbelt så många som ett Geforce GTX 3090.

Apple utformade M1 Max så att det skulle finnas möjlighet att sätta ihop två av dem till ett chipp. Det blir alltså ett chipp med 114 miljarder transistorer – och dubbelt så mycket prestanda!

Visserligen är det inte så enkelt i praktiken. Apple använder en processorlänkningsteknik som de kallar för Ultrafusion. Den ”bakar ihop” två M1 Max i samma paket, vilket ger en bandbredd på 2,5 terabyte per sekund. Enligt Apple har chippet då dubbelt så hög ihopkopplingstäthet. Hastigheten blir då så snabb att det ses som ett enda chipp och alla kärnorna får obegränsad tillgång till minnet.

Imponerande prestanda per watt

Förstås förväntar man sig att M1 Ultra ska ha dubbelt så hög prestanda som M1 Max. Det är också vad Apple påstår. Chippet har ett Geekbench 5 entrådsresultat på strax under 1 800, och en flerkärnig poäng på runt 24 000. För att få bättre prestanda än så måste man titta på några riktiga värstingar som har mycket hög energiförbrukning.

Men det är just det som är grejen med Apples M1 Ultra-chipp. Det drar aldrig mer än cirka 100 watt. Det är lika mycket som en halv Xbox Series X eller Playstation 5.

Man kan alltså konstatera att Apple har lyckats med ett riktigt konststycke. Säkerligen kommer Intel eller AMD inom en snar framtid komma med lika snabba chipp, men det kommer ta ett tag innan de kan mäta sig med Apples prestanda och strömförbrukning.