Vad är e-sim med stöd för 5G?

E-sim som har stöd för 5G är ett digitalt simkort som innebär att du kan koppla upp dig mot det nya 5G-nätet. Med 5G-nätet får du ett mycket snabbare internet med korta svarstider och snabbare nedladdningshastigheter. I vår jämförelsetabell kan du enkelt jämföra operatörer som erbjuder e-sim med stöd för 5G.

Vad är e-sim?

E-sim står för embedded sim och är ett elektroniskt simkort som är inbyggt i mobilen, surfplattan eller smartwatch. Man kan säga att e-sim är ett digitalt simkort som fungerar precis som ett vanligt fysiskt simkort. E-sim innehåller information som ditt telefonnummer och vilken typ av abonnemang du har.

Fördelarna med e-sim är att du snabbt och enkelt kan aktivera det eftersom det är inbyggt i enheten. Med e-sim kan du även byta operatör nästan på en gång. Du får en QR-kod som du skannar in och abonnemanget börjar fungera direkt. Du slipper alltså vänta på att få ett fysiskt simkort skickat med posten.

Hur fungerar e-sim med stöd för 5G?

Ett e-sim med stöd för 5G fungerar som ett vanligt fysiskt simkort som har stöd för 5G. Enda skillnaden är att e-simmet är inbyggt i mobilen.

Men e-sim som har stöd för 5G fungerar bara om enheten har stöd för 5G. Men även om både din enhet och ditt e-sim har stöd för 5G finns det vissa faktorer som påverkar om det går att koppla upp sig mot 5G-nätet eller inte. Det kan till exempel vara att din operatör inte har stöd för e-sim med 5G.

De telefoner som har stöd för e-sim och ett vanligt simkort eller dubbla simkort kan behöva avaktivera det vanliga simkortet för att e-sim med stöd för 5G ska fungera. Om båda simkorten är aktiverade kan de falla tillbaka på 4G-nätet. 

Fördelarna och nackdelarna med e-sim med stöd för 5G

De finns flera fördelar med e-sim, och det finns ännu fler fördelar med e-sim som har stöd för 5G. Förutom att det går mycket snabbare att surfa med 5G finns det flera andra fördelar. Men det finns även en nackdel med e-sim som har stöd för 5G.

Fördelar med e-sim som har stöd för 5G

Ett e-sim med stöd för 5G har mycket kortare svarstider och nedladdningshastighet än ett e-sim utan 5G-stöd. Det går mycket snabbare att surfa på internet med mobilen eller surfplattan med 5G. Det går även mycket snabbare att ladda ner olika streamingtjänster med e-sim som har stöd för 5G.

Nackdelen med e-sim som har stöd för 5G

5G är så pass nytt att det inte är säkert att ditt e-sim med stöd för 5G kan surfa på 5G-nätet för att operatören saknar täckning. Eftersom e-sim med stöd för 5G oftast är något dyrare än e-sim med 4G blir det i så fall som att du kastar pengarna i sjön, eftersom att du betalar för något som du inte kan använda.

Operatörer som erbjuder e-sim med stöd för 5G

För att du ska kunna ha ett e-sim-abonnemang som har stöd för 5G krävs det först och främst att du har en enhet som har 5G-stöd. De flesta större operatörerna som har e-sim har även e-sim med stöd för 5G.

Operatörer som har e-sim med stöd för 5G

  • Telia
  • Telenor
  • Tele2
  • Tre 

Jämför operatörernas e-sim med stöd för 5G

När du jämför operatörernas e-sim med stöd för 5G finns det flera saker du behöver titta på. Ett e-sim med stöd för 5G är oftast dyrare än abonnemang med 4G. Eftersom 5G fortfarande är relativt nytt är det inte säkert att du har 5G där du bor. Vissa operatörer erbjuder dessutom bara 5G med vissa abonnemang.

Att tänka på innan du skaffar e-sim med stöd för 5G

  • Har din enhet stöd för 5G? Kontrollera noga med tillverkaren om din enhet har stöd för 5G. Om den inte har stöd för 5G kan du skaffa ett e-sim utan stöd för 5G.
  • Hur är operatörens täckning där du bor? 5G är relativt nytt och det är inte säkert att det finns där du bor. Kontrollera noga med operatören om det finns 5G där du bor och vistas mest.

Hur skaffar jag e-sim med stöd för 5G?

Du kan enkelt beställa ett e-sim hos din operatör. Men innan du beställer ett e-sim som har stöd för 5G bör du först kontrollera om din mobil, smartwatch eller surfplatta har stöd för 5G. Du bör dessutom jämföra e-sim hos olika operatörer eftersom e-simabonnemang med stöd för 5G är något dyrare än abonnemang med traditionella simkort och stöd för 4G.

Skaffa e-sim med stöd för 5G i fyra enkla steg

  1. Kontakta operatörens kundservice, besök en butik eller beställ genom operatörens hemsida.
  2. När du har lagt beställningen får du en QR-kod på posten och om du besökt en butik får du koden direkt.
  3. Aktivera ditt e-sim genom att öppna inställningar, välj Mobilnät och sedan Lägg till abonnemang.
  4. Skanna QR-koden och välj Lägg till abonnemang.

Är e-sim säkert?

Ja, det sägs att e-sim är säkrare än fysiska simkort eftersom det inte går att stjäla ett e-sim. Informationen som skickas till och från ett e-sim är dessutom krypterad.

Vanliga frågor om e-sim med stöd för 5G?

Har Apple- och Android-enheter stöd för e-sim med 5G?

Ja, det finns flera enheter som har stöd för e-sim med 5G-stöd. När det gäller enheter från Apple är det Iphone 12-serien som har stöd för e-sim med 5G. De enheter från Samsung som har stöd för e-sim med 5G är Galaxy S21-serien, vissa mobiler i Galaxy S20-serien och vissa Galaxy Watch.

Vad behöver jag för att kunna ha ett e-sim med 5G?

För att ha ett e-sim med 5G krävs det att du har en enhet som har 5G-stöd och ett abonnemang hos en operatör som har ett 5G-nätverk.

Erbjuder alla operatörer e-sim med stöd för 5G?

Nej, det är inte alla operatörer som erbjuder e-sim med stöd för 5G. De operatörer som erbjuder e-sim med stöd för 5G är de som har ett aktivt 5G-nät och deras samarbetspartners som har tillgång till 5G-nätet.

Kan jag använda dubbla simkort med e-sim och koppla upp mig på 5G-nätet?

Ja, enligt vår kännedom ska det gå att använda dubbla simkort samtidigt som du har ditt e-sim aktiverat så att du kan surfa på 5G-nätet. Men det finns undantag. På Apples Iphone 12 kan du inte ha både ett fysiskt simkort och ett e-sim aktiverat samtidigt om du vill använda 5G-nätet.